Огън, музика, танци, цветове, усмивки, стари и нови приятелства. Така бе поставено началото на 19-тото издание на Международния младежки театрален фестивал „Време“ в града в полите на Балкана. В следващите дни Враца ще се превърне в сцена за магията на театрали от 5 държави от Европа и Азия.
Директорът на Младежкия дом и създател на фестивал „Време“ Георги Врабчев разказа, че от създаването на форума до днес, участие в него са взели над 11 000 театрали от целия свят.

„Благодаря на Община Враца и всички, които направиха възможна реализацията на фестивала“, допълни той.

На сцената чуждестранните групи бяха представени от Кристиан Ицо от Италия, който също е и ръководител на уъркшоп по време на форума. Той е във Враца за четвърти път. В емоционална реч театралът сподели, че винаги, когато е тук, се чувства сякаш е у дома си, а всеки път, когато се завръща във Враца знае, че ще срещне много добри стари и нови приятели.
На сцената България бе представена от режисьора на Театрална школа „Юлий“  Велислава Арнаудова, която също е и официален наблюдател.

„За мен е изключителна чест и удоволствие, че съм представител и наблюдател от българска страна на този невероятен фестивал. Много се радвам, че отново сме тук. Чу отново имаме възможност да случваме този невероятен театрален празник. Това за мен е един от най-добрите фестивали за аматьорски театър, които се случват изобщо, въпреки че аз не обичам тази дума. Смятам, че всичко се случва изключително професионално. Надявам се да се да се забавляваме. Да бъде един празник на красотата, изкуството и младежта“, каза тя.

Церемонията по официалното откриване продължи с изпълнения на формация „Жарава“, която влезе в семейството на „Време“ с участието си под звездите и величествената осанка на Балкана.
Първото фестивално представление бе огнената игра „Огнесъздателят Дионисий“, който театрална група ТЕМП с режисьор Георги Врабчев, изигра пред гордия мълчалив поглед на Христо Ботев.
В програмата на фестивала на младежкия аматьорски театър във Враца са селектирани спектакли на групи от Беларус, Грузия, Иран, Италия, Румъния, Полша, Украйна и България. От българска страна ще се представят формации от Бургас, Перник, Русе, София и Враца.
Пред театралната публика във Враца ще бъдат представени спектакли по произведения на Булгаков, Чехов, Гогол, Джулиано Скабиа, Ги дьо Мопасан, Стефан Цанев и други.

Контакти

Офис

Младежки дом, гр.Враца, България

Телефон

+359 894 259 493
+359 877 769 034

Имейл

baat1@abv.bg

bg_BGBulgarian